Scrum Master / Agile Coach / Scrum Trainer

Aanraders

Op deze pagina vind je boeken en video's die ik goed of inspirerend vind!

Boeken

General Stanley McChrystal - Teams of Teams: New rules of engagement for a Complex World

Ontzettend interessant boek waarin generaal McChrystal beschrijft dat voor de oorlog tegen het terrorisme in Irak andere zaken belangrijk zijn dan aparte teams die heel goed samenwerken binnen het team. Navy Seals, Intelligence en andere teams moeten als een Team of Teams fungeren om de onvoorspelbare vijand te slim af te zijn. Er staan veel interessante leerpunten in voor het agile gedachtengoed in organisaties.

Jeff Sutherland: Tweemaal zo veel doen in de helft van de tijd

Voor kenners van Scrum staan er geen nieuwe onderdelen van Scrum in. Maar toch, als je het boek nog niet gelezen hebt, doe het alsnog! Jeff Sutherland geeft toelichting over het ontstaan van veel onderdelen van Scrum en het waarom daarvan.

Jocko Willink & Leif Babin - Extreme Ownership: How U.S. Navy Seals lead and win

Een boek over hoe Navy Seals eigenaarschap pakken; veel interessante punten over het pakken van eigenaarschap. Favoriete quote: 'When priorities shift within the team, key information must be sent to all members from the highest to the lowest ranks.'

Eliyahu Goldratt - het Doel ('the Goal')

Een klassieker die bekend moet zijn bij iedere Lean of Agile aanhanger. Zijn tijd ver vooruit en ontzettend veel leerpunten over waardestromen en het omgaan met bottlennecks. Het punt uit het boek dat ik het interessantste vind: efficiëntie zorgt voor minder waarde/effectiviteit.

Video's

The story of LeSS - Bas Vodde (at Agile India)

Ik vind het gedachtengoed van LeSS zeer inspirerend; ik zou veel mensen - ook als je niet constant met 'agile' bezig bent - de LeSS training van Bas Vodde aanraden. Om een introductie van LeSS te krijgen waarbij Bas Vodde - één van de twee bedenkers - toelicht hoe LeSS ontstaan is en waarom er gekozen is voor zaken, dan is deze video (van ongeveer een uur) heel erg de moeite waard!

Scrum @ Scale (ScrumInc)

Ik ben erg gecharmeerd van de wijze waarop ScrumInc het schalen van Scrum benadert; er zijn verschillende behoeftes in verschillende organisaties, maar er zijn diverse modules die in iedere schaling nodig zijn. Echter kunnen deze verschillen afhankelijk van de behoefte en de uitdagingen van een organisaties. Vervolgens kan afhankelijk van de behoefte een framework - zoals LeSS of SAFe - worden gekozen. Dit is de eerste van een aantal video's waarin o.a. Jeff Sutherland Scrum @ Scale uitleggen.

Spotify Engineering Culture

Ontzettend gaaf om te zien hoe Spotify haar cultuur eruit ziet in een agile wereld.

Yves Morieux - How too many rules at work keep you from getting things done

Een jonge Steve Jobs over constant verbeteren

David Marquet - Greatness

Joe Justice - Wikispeed

Software development principes om een auto! te bouwen.

The expert sketch

Mark Uijen de Kleijn

E: info@remarkablethinking.nl

L: linkedin.com/in/mark-uijen-de-kleijn